Over Oostenburg – Oostenburg

Over Oostenburg

Eigentijds wonen op historische grond

Oostenburg heeft een rijke geschiedenis. Aanvankelijk was het de basis van de VOC, eeuwen later kwam de zware industrie waarvan de Werkspoorhal hét icoon is.

Nu wordt Oostenburg ontwikkeld tot een stoere stadswijk. Er komen 1800 nieuwbouwwoningen, evenwichtig verdeeld over (sociale) huur en koop. Een mix van cafés, restaurants en winkels belooft dat Oostenburg een wijk wordt waar het prettig wonen, werken en ontspannen is.

De historische kern van Oostenburg blijft behouden. De meest beeldbepalende elementen kent u vast: de Van-Gendthallen, de Werkspoorhal met zijn blauwe kraanbokken en de kademuren.

De bouw is in volle gang; het project moet in 2024 gereed zijn.

Oostenburg: stoer, bruisend en contrastrijk

De ruimte voor Amsterdam om nieuwbouw te realiseren in de binnenstad is bijna op. Oostenburg is een van de laatste plaatsen waar nieuwe woningen gebouwd kunnen worden.

Het robuuste industriële karakter van Oostenburg blijft behouden. Diverse architecten hebben ontwerpen gemaakt voor nieuwbouwwoningen die net zo stoer zijn als de industriële gebouwen die al op het eiland staan. Dankzij eerlijke materialen zoals baksteen, beton, staal en hout, toegepast in panden met afwisselende hoogtes en dieptes, ontstaat er typisch Amsterdams beeld: gevarieerd en divers.
De sfeer van de scheepswerven is het uitgangspunt bij het inrichten van de openbare ruimte: stoepen en straten vormen samen één vloer. Oostenburg geeft wandelaars en fietsers voorrang; de auto is er te gast.

Huur en koop

Oostenburg wil aantrekkelijk zijn voor huishoudens in alle levensfases. Daarom wordt er een mix samengesteld van diverse woningtypen: studio’s, lofts, appartementen en gezinswoningen. Ook de verdeling tussen sociale huur, middenhuur, vrij-sector-huur en koop is met zorg gemaakt.

De plannen voor de locatie Stadswerf omvatten 277 duurzame huurappartementen: 130 behoren tot de sociale sector, 29 zijn middelduur en 118 vallen in het hogere segment. Ook komen er ongeveer 180 appartementen in het middeldure en duurdere koopsegment.
De eerste bewoners kunnen vóór de zomer van 2020 verhuizen naar hun woning op Oostenburg.

Betrokken partijen

De ontwikkelaar van Stadswerf op Oostenburg, SOO, is een samenwerkingsverband tussen vastgoedbeheerder en ontwikkelaar Steenwell uit Groningen en VORM uit Papendrecht.
Het ontwerp is in handen van Paul de Ruiter Architects, Bastiaan Jongerius Architecten en Ronald Janssen Architecten, allen uit Amsterdam. Het ontwerp van de openbare ruimte is gemaakt door Urhahn in samenwerking met Dijk &co. Het ontwerpteam bestaat verder uit constructeur CAE, bouwfysisch adviseur Cauberg Huygen en installatieadviseur Hiensch. Namens de gemeente Amsterdam is de Belgische bouwmeester en hoogleraar Kristiaan Borret als supervisor en stedenbouwkundige betrokken bij de ontwikkelingen op Oostenburg.

Partners